Sākuma lapa

Ārsti paraksta veselības ministram adresētu vēstuli

Vai Latvijā beidzot būs iespējams veikt aknu transplantāciju?

Ārsti paraksta veselības ministram adresētu vēstuli.

 

300 tūkstoši eiro – tāda ir summa, kas nepieciešama, lai Latvijā atsāktu veikt aknu transplantāciju operācijas. Viena tāda jau notikusi pirms nepilniem pieciem gadiem, un tagad Normunds atkal ir vesels, izveidojis savu ģimenes biznesu un pirms diviem gadiem viņa ģimenē piedzimusi trešā meita.

„Latvija ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kur neveic aknu transplantācijas operācijas,” norāda Latvijas Infektologu, hepatologu un HIV/AIDS speciālistu asociācijas vadītāja doc. Ieva Tolmane: „Mūsu pacientiem ir jāsavāc ļoti liela naudas summa, lai to izdarītu kādā no ārvalstu klīnikām. Pārstādot aknas Latvijā, izmaksas būtu krietni zemākas, turklāt pēdējā laikā samazinās kontrindikācijas, kuru dēļ nevarēja veikt šīs operācijas.”

Latvijā ir septiņi pacienti, kuriem dažādās ārvalstu klīnikās ir veikta aknu transplantācijas operācija. Daļa pacientu šobrīd ir mūsu mediķu uzraudzībā, daļa pārcēlušies uz dzīvi citviet pasaulē.

Tomēr, ik gadu vismaz 20 – 30 pieaugušiem cilvēkiem ir nepieciešama profesionāļu palīdzība smagu aknu slimību dēļ. Visbiežāk laika viņiem ir maz – aknu transplantācijas operācija jāveic aptuveni pusgada laikā, bet retos gadījumos izšķirošas var būt pat tikai dažas dienas.

Vienīgais šķērslis šādu operāciju veikšanai ir zaļās gaismas iedegšana valdības līmenī, jo pat tad, ja cilvēks ir gatavs pats segt visus ar operāciju un rehabilitāciju saistītos izdevumus, ārstiem rokas ir sasietas.

Lai risinātu šo problēmu, ārsti hepatologi un transplantalogi pulcējās konferencē, kurā diskutēja par iespēju Latvijā ārstēt smagas aknu slimības un veikt aknu transplantāciju. Vairums no sanākušajiem arī parakstīja veselības ministram adresētu vēstuli ar aicinājumu nākamajā vai vismaz aiznākamajā gadā ieviest Latvijā valsts apmaksātas aknu transplantācijas operācijas.

Mūsu kaimiņi igauņi kopš 1999. gada veikuši 57, bet lietuvieši kopš 2000. gada – 102 aknu transplantācijas operācijas. Mūsu mediķi aknu pārstādijuši vienreiz – 2011. gada 13. janvārī.

„Jau tagad Latvijas mediķi gadā veic vidēji 80 līdz 90 aknu operācijas. Ja panāksim, ka valsts atbalsta aknu transplantāciju, tas būs liels ieguldījums, ko atstāt nākamajām paaudzēm,” sacīja dakteris Jānis Vilmanis.

Transplantologs Jānis Jušinskis uzsvēra, ka Latvija pati varētu nodrošināt visus pacientus ar donoru orgāniem, kā tas notiek nieru transplantācijas jomā.

Konferencē piedalījās arī Ilze – viena no pacientēm Latvijā, kurai šobrīd nepieciešama aknu transplantācija, taču viņai nav tik lielu līdzekļu, lai to veiktu dārgajās ārvalstu klīnikās. Ilzei ir nepilni 50 gadi un diagnoze – iedzimta nieru un aknu policistoze, kuras dēļ sieviete pat nespēj vairs izmazgāt grīdu mājās. Latvijas speciālisti ir gatavi viņai palīdzēt. „Pašlaik tā ir mana vienīgā cerība atkal dzīvot normāli,” saka Ilze.

Dr. Ieva Tolmane: „Pasaulē ik gadu veic apmēra 21 000 aknu transplantācijas operāciju, un rezultāti ir ļoti labi. Lielākoties cilvēki pēc tam nodzīvo garu un skaistu mūžu.”